Wie kunnen we inschakelen, een advocaat of een mediator?

Is er voldoende wil en draagvlak bij beide partners om er gezamenlijk goed uit te komen? Dan kan een mediator helpen om zo goed mogelijk in overeenstemming uit elkaar te gaan. Lukt het niet om er samen uit te komen? Dan kan het verstandiger zijn om de keuze voor een advocaat te maken.

Een advocaat zal een scheiding vooral zakelijk en juridisch bekijken. Wanneer jullie het redelijk met elkaar eens zijn, zouden jullie één advocaat in de arm kunnen nemen. Wanneer jullie lijnrecht tegenover elkaar staan, hebben jullie ieder een eigen advocaat nodig.

Mediators richten zich, naast de zakelijke kant, ook op de emotionele kant en op de toekomst.  Een goede echtscheidingsmediator helpt jullie tot elkaar te komen, de communicatie met jezelf en je partner aan te gaan en vanuit dit bredere perspectief goede duurzame afspraken te maken. Doordat je op een goede manier samen blijft communiceren voorkom je een vechtscheiding. Vooral voor eventuele kinderen is dit positief. Er zijn veel verschillende mediators of scheidingsbemiddelaars die een volledig pakket bieden.