Omgangsregeling

Het is belangrijk om een goede omgangsregeling voor kinderen af te spreken. Dit moet een regeling zijn waar jullie je allebei goed in kunnen vinden, het moet praktisch zijn, maar ook je kinderen moeten zich er prettig bij voelen.  Een kind heeft recht op contact met beide ouders. En dit is ook belangrijk voor een goede gezonde ontwikkeling van jullie kind(eren). Een scheiding is al lastig zat. Zorg dus dat de omgang goed geregeld is. Bekijk samen wat de mogelijkheden zijn. Zijn de kinderen oud genoeg, dan zou je hen ook kunnen vragen wat zij prettig zouden vinden.

Vinden jullie het lastig om een besluit te nemen, dan kun je ook afspreken om een bepaalde regeling eens even uit te proberen om te kijken hoe de kinderen erop reageren. In de omgangsregeling komt uiteindelijk duidelijk te staan wie wanneer het kind mag zien. Dit is voor alle partijen prettig.

De omgangsregeling is een belangrijk deel van het ouderschapsplan en heeft ook weer invloed op bijvoorbeeld de alimentatie. Vinden jullie het lastig om samen afspraken te maken, dan kan een mediator hier misschien bij helpen. Is er helemaal geen goed overleg meer mogelijk, dan zal jouw advocaat je helpen om een goede omgangsregeling te bepalen.

Ouderschapsplan

De afspraken die jullie maken over de vakanties en de feestdagen komen in het ouderschapsplan te staan. Zo weet iedereen precies waar hij/zij aan toe is. Dat is wel zo prettig. Het ouderschapsplan is eigenlijk een verzameling van alle afspraken die jullie maken over de kinderen. Het is wel belangrijk dat je hierbij niets vergeet en het plan ook aan alle eisen voldoet. 

Kijk ook op: https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/scheiden/vraag-en-antwoord/ouderschapsplan