Informele steun

Binnen de gemeente De Ronde Venen wordt veel gedaan aan informele opvoedsteun zoals Buurtgezinnen, GezinsBuddy en Ouders Lokaal.

Buurtgezinnen is gebaseerd op een oude gedachte: opvoeden doen we samen. Gezinnen die het zwaar hebben (vraaggezinnen) worden gekoppeld aan een warm en stabiel gezin in de buurt (steungezinnen). Zo krijgen kinderen wat extra liefde en aandacht en worden ouders even ontlast. De hulp is alledaags en vriendschappelijk. Vraag- en steungezin maken onder begeleiding van de coördinator van Buurtgezinnen afspraken over de steun. Het kan bijvoorbeeld gaan om een wekelijkse speelafspraak, een weekend logeren of samen iets leuks ondernemen. Dat is iedere keer maatwerk.

GezinsBuddy wil voor elk gezin (alleenstaande ouder, zonder netwerk) met meervoudige problematiek een GezinsBuddy. De organisatie zorgt ervoor dat deze vrijwilligers op een semi-professionele manier kunnen ‘werken’ en zijn een vertrouwenspersoon voor gezinnen die in de knel zitten. Een GezinsBuddy schept samen met het gezin orde op zaken en steekt ook zelf de helpende hand uit bijvoorbeeld in de vorm van leuke uitjes en activiteiten. Het feit dat een GezinsBuddy buiten kantoortijd ‘present’ is, vermindert stress voor een gezin. Doel van de GezinsBuddy is zorgen dat gezinnen een netwerk opbouwen en zichzelf weer kunnen redden.

Ouders Lokaal is een platform voor en door ouders en bestaat uit een team van ruim vijftig ouders die zich vrijwillig inzetten om ouders/opvoeders binnen de gemeente te inspireren en informeel te ondersteunen rondom opvoeding en gezinsbalans. Ouders Lokaal doet dit door laagdrempelige activiteiten te organiseren waarin zij ouders met elkaar verbindt met de intentie elkaar te versterken in het ouderschap.