Goed voor jezelf zorgen

Vaak vergeet je door alle dingen die op je afkomen door de scheiding goed voor jezelf te zorgen. Je hebt met emoties van boosheid en/of verdriet te maken en er is veel dat geregeld moet worden. Daarnaast gaan de gewone dagelijkse dingen óók gewoon door, zoals de opvoeding van je kinderen die ook bezig zijn alle veranderingen in hun leven een plek te geven. Al met al, er komt veel op je schouders terecht.

Omgaan met je emoties

De meeste scheidingen veroorzaken boosheid en/of verdriet, zelfs als jullie er samen toe hebben besloten of het je eigen beslissing was. Geef jezelf daar de tijd voor om weer jezelf te worden en die emoties te uiten.

Dat kan op allerlei manieren, kies de manier die bij jou past. Bij de eén helpt sporten en mindfulness, de andere lucht zijn/haar hart bij een maatschappelijk werker, psycholoog en/of vrienden.

Wees niet te streng voor jezelf, emoties horen erbij. En alle veranderingen in je leven een plek geven ook. 

Schaam je je er ook niet voor, vaak gaan emoties ook met ups en downs. Er zijn velen die een scheiding meemaken en die jouw situatie herkennen en je daardoor kunnen steunen.

Door als ouders, niet meer als partners

Een scheiding is afscheid nemen van iets dat was en niet meer terugkomt, het is een rouwproces. De relatie met je ex verandert, je bent geen partners meer, maar blijft wel ouders van je kinderen. En dat blijft zo voor de rest van je leven. Het is dus erg belangrijk om deze band enigszins goed te houden, voor jullie zelf maar zeker voor jullie kinderen. Als je de scheiding niet goed verwerkt en boos blijft op de ander, dan kan je nog jarenlang overal ruzie over maken. En dat is erg schadelijk voor je kinderen en jouw band met hen. Probeer uit die strijd te blijven door af en toe de wijste te zijn, iets te laten en een keer toe te geven in plaats van hardnekkig vast te houden aan wat jij denkt dat het beste voor je kinderen is.

Vind je dit lastig, omdat je nog veel boosheid of verdriet voelt? Dan kan je altijd bij een coach, maatschappelijk werker of een psycholoog terecht voor hulp.

Een nieuw toekomstperspectief

Als de heftigste emoties gezakt zijn, is er vaak ook weer ruimte om naar de toekomst te kijken. Stukje bij beetje laat je je oude leven los en pak je weer dingen op waar jij zelf voor kiest. Misschien in een nieuwe omgeving, waar je weer andere mensen ontmoet en er nieuwe mogelijkheden ontstaan.